Aranypéntek – Hosszú, Gyurta és Bernek is a dobogó tetejére állhatott

3. nap: December 5. – Péntek

Előfutam

A 3. nap előfutamain remekeltek a mieink, hiszen Hosszú Katinka 200 m háton, majd Bernek Péter 400 m gyorson és Gyurta Dániel 200 m mellen is a legjobb időt úszta.

Hosszú Katinka 200 m háton 2:02.69 perccel jutott a délutáni döntőbe, a finalista mezőnyből csak ő úszott 2:03 perc alatt. Bernek Péter ideje 3:37.34 perc 400 gyorson, amely országos csúcs és a legjobb időt eredményezte a délelőtti előfutamok során. Ugyanebben a számban indult még Gyurta Gergely, 3:45.07 perces idejével  a 28. helyen zárta az előfutamot és Kis Gergő, aki 2007-es rekordját 3:39.52-es idejével írta felül. Gyurta Dániel fő számában, 200 m mellen 2:03.64 perccel végzett az élen, olimpiai bajnokhoz méltóan, viszont öt riválisa is szoros idővel végzett mögötte, ami izgalmas döntőt sejtet. Másik magyar versenyzőnk, Horváth Dávid a 13. helyen zárt 2:07.50-nel.

Az 50 méteres férfi hátúszás előfutamában Balogh Gábor a 33. helyen 24.49 mp-cel, míg Földházi Dávid a 26. helyen végzett 24.25 mp-es idővel, így egyik magyar sem jutott be a középdöntőbe. A legjobb időt a francia Florent Manaudo úszta (23.24 mp).

50 m pillangón, a két fiatal, Holoda Péter a 43. (23.95 mp), míg Kenderesi Tamás az 57. (24.54 mp) helyet érte el. A legjobb idővel a dél-afrikai, Chad Le Clos remekelt (22.47 mp).

A 100 mell előfutamában Gyurinovics Fanni a 37. helyen végzett (1:09.27 perc).

A 200 vegyes döntőjéről lemaradt a bronzérmes Verrasztó Dávid, 1:55.55 perces ideje csak a 10. helyre volt elég, valamint Grátz Benjamin is, aki 1:58.18-as idejével a 21. helyen zárt. A legjobb időt az amerikai Ryan Lochte úszta (1:52.92 perc).

Kapás Boglárka 4:02.30 perces idejével a 8. helyen jutott be a 400 m gyors döntőjébe, a legjobb időt itt is a spanyol Mireia Belmonte García úszta – 4:00.29.

Középdöntő & Döntő

Az úszósport történetében még sosem fordult elő, hogy olimpián vagy világbajnokságon egy nap leforgása alatt négy aranyérmet szerezzenek a mieink, de a mai délután kimondottan a magyarokról szólt. A harmadik napon Hosszú Katinka kétszer parádézott (200 hát, 100 vegyes – mindkettőt világrekorddal), Gyurta Dániel 200 mellen és Bernek Péter szintén világcsúccsal 400 gyorson is magáénak tudhatta az aranyat. Csodálatos, hogy a harmadik nap után Magyarország áll az éremtáblázat élén!

Aranypéntek

Először Hosszú Katinkáért szoríthattunk, aki 200 háton bezsebelte a világrekordot, a nők közül eddig senki nem tudta teljesíteni a távot 2 percen belül (1:59.23). Nem kellett sokáig várnunk, olimpiai bajnokunk, Gyurta Dániel méltó úszással megmutatta, hogy még mindig ő a világ legjobbja 200 mellen, gyönyörű versenyzéssel, 2:01.49-cel világbajnok lett.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megvédenem a címemet – mondta Dani. – A mai nap visszaigazolta, jö döntést hoztam, amikor visszaléptem a 100-tól, hiszen délelőtt az utolsó előfutam volt a miénk, délután pedig a harmadik döntő, azaz a buszozással együtt 40 percem maradt a pihenésre, amit, úgy gondolom, mindannyian éreztünk, akik ma a fináléban úsztunk. Ma egyértelműen a győzelem volt a cél, nem a világcsúcs. Annak örülök, hogy fél másodperccel a többiek előtt vagyok még mindig, de tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy rövid pályás vb – az igazi kihívások ezután következnek. Ami jó, hogy sikerült ezt az évet egy ilyen címmel zárnom, mert elismerem, nem volt annyira kimagasló ez a szezon, mint a korábbiak. Viszont az is tény: szándékosan fogtuk vissza ezt az idényt, hogy a következő két évre, amikor jön a nagypályás világbajnokság és az olimpia, meglegyen a kellő erő, hogy továbbra is a többiek előtt maradjak.”

Ezután jött egy hihetetlen úszás, amit Bernek Péter nyújtott. Délelőtt is remek távot ment, de délután olyan úszást mutatott be, hogy kérdéses sem volt a győzelme. Féltávnál már egy testhosszal vezetett és még mindig nem fáradt el, hanem tovább növelte előnyét. Az utolsó 50-en már előjöttek a fáradtság jelei, de így is hatalmas fölénnyel maga mögé utasította a mezőnyt. Bernek időeredménye (3:34.32) egyébként minden idők harmadik legjobb 400-a, ennél jobbat csak a két világklasszis, Paul Biedermann és Yannick Agnel tudott az úszótörténetben.

„Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzásegített ehhez a győzelemhez – mondta Péter a verseny után. – A sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben – mindkettejüknek nagyon hálás vagyok. Berlinben, amikor a dobogóról is lemaradtam 200 háton, sírtam, padlón voltam – viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás. Bár elismerem, szeptemberben még magam sem gondoltam, hogy decemberben már világbajnok leszek 400 gyorson. A többiek eddig nyilván nem vettek komolyan, az előfutamok után talán változott a helyzet, ezután pedig bizonyosan fog – jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult…
Magán a verseny pontosan úgy történt minden, ahogy elterveztem: a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig. Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. Ahogy délelőtt mondtam, a váltás óta teljesen kicseréltek, tényleg úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani.”

Természetesen 3 arany is szédületes egymás után, de a napnak még mindig nem volt vége és jött Katinka és a 100 vegyes döntője. Hihetetlen, de az iron lady egy napon belül a második világrekordot is megdöntötte, 56.70-nel csapott célba. Verrasztó Evelyn pedig a 8. helyen végzett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna – mondta Katinka nevetve. – Tudom, sokan gondolták úgy az első nap után, hogy valami gond van – pedig nem volt. Éreztem, hogy megy az úszás, csupán annyi történt, hogy Belmonte kiváló formában van – amit én sejtettem –, és abban a két számban legyőzött. Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második nap a száz hát megnyerése teljesen helyretette a lelkemet. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni, természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon!”

A nap zárásaként  büszkék lehettünk Kapás Boglárkára is, aki 400 gyorson, szintén szép úszással egy 5. helyet csípett meg.

„Amikor Peti nyert, annyira bőgtem, hogy mellettem az olaszok teljesen megriadtak, én meg majdnem lekéstem a last call room-os bejelentkezést. Az, hogy ez a verseny ilyen jól sikerült, Petinek is köszönhető. Kirántott abból a fásultságból, amiben nekem is részem volt már, hiszen tizenöt éve úszom a BVSC-ben, de nem volt egy hozzám hasonló szinten álló csapattárs. Az ő érkezésével minden megváltozott, szerintem nagyon jól motiváljuk egymást.”

Erre a péntekre még sokáig fogunk emlékezni – vagy ahogy Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke fogalmazott: „A világbajnoki rendezés kötelez minket. Oly sokat kapunk. Ez nem lehet viszonzatlan!” Aztán még hozzátette: „Még nincs vége!…”

A harmadik nap után 5 arany , 2 ezüst és 1 bronz a magyar válogatott mérlege és még 2 nap van hátra a világbajnokságból, ami reméljük további csillogó érmeket eredményez.

 

A külföldi oldalak is ódákat zengtek rólunk, így érdemes elolvasni az alábbi 2 cikket:

http://www.fina.org/H2O/index.php?option=com_content&view=article&id=4942%3Adoha-2014-day-3-five-wr-in-glorious-session-for-hungary&catid=210%3Aistanbul-2012&Itemid=1789

http://www.swimvortex.com/katinka-hosszu-leads-hungarian-rhapsody-with-159-200bk-wr-gyurta-bernek-in-tune/

A vb részletes programja az alábbi linken elérhető:

https://sportfogadastippek.hu/12-fina-rovid-palyas-uszo-vilagbajnoksag-doha-2014/

Check Also

Már az első nap 2 ezüstöt zsebelhettünk be a dohai úszó világbajnokságon

1. nap: December 3. – Szerda Előfutam A nyitó nap előfutamai máris sikeresen indultak , hiszen …

Szeretne Ön is értesülni tippjeinkről? Jelentkezzen!

Fogadjon úgy mint a profik!

Az ingyenes regisztrációhoz kérem adja meg a nevét
és e-mail címét, ahova küldhetjük a tippeket.

A megadott információkat bizalmasan kezeljük.