Nem kellett sokáig várni az aranyra – Hosszú máris világcsúcsot úszott

2. nap: December 4. – Csütörtök

Előfutam

Verrasztó Dávid a negyedik idővel, azaz 4:02.97 került be a 400 vegyes délutáni döntőjébe. Az augusztusi berlini Eb-n élete első bajnoki címét megszerző úszó a legerősebb előfutamban indult, így nagyjából kiszámíthatta mi vár rá a fináléban, hiszen a legjobbakkal mérhette össze erejét.

„Elégedett vagyok, nagyjából ezt is terveztem. Van még ebben az úszásban, hiszen gyorson csak fürödtünk mindannyian. A két japán nagyon erős, az amerikai Clary is, és még ott a dél-afrikai fiú. Jó lenne, ha 4:00-val kezdődne az időm, akkor pezsgőt bontanék. És az sem zavarna, ha ezzel az eredménnyel az ötödik lennék” – mondta a futam után Verrasztó Dávid.

Grátz Benjámin is indult ebben a számban, de 4:08.55-ös idejével a 14. lett, így nem került a döntőbe.

A következő magyar érdekeltségű szám a női 100 gyors volt, ahol fiataljaink  Gyurinovics Fanni és Késely Ajna mérette meg magát, végül  36. (55.20), illetve a 40. idővel (55.75) zárták a futamot.

Szilágyi Liliána a női 50 méteres pillangó mezőnyében indult, ahol 26.54-es idővel a 23. helyen végzett.

Az első napon 4. helyet megszerző Kozma Dominik torokfájás és láz miatt visszalépett az 50 méteres gyorstól. Remélhetőleg a következő napokban már javul az állapota.

A nyitó napon két ezüst érmet szerző Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn csobbant a női 100 vegyes előfutamában, Hosszú 56.99-cel a legjobb időt úszta, míg Verrasztó 59.86-tal, a 10. helyen végzett, így mindketten várhatták a délutáni folytatást.

„Nagyon jólesett ez az úszás, a tegnapi nehéz nap után ilyenkor mindig jó kicsit megmozgatni az izmaimat. Többen kérdezték, miért vállalom a 800 gyorsot délután, nos, az a program végén lesz, úgyhogy sem a száz hát fináléját, sem a száz vegyes középdöntőjét nem veszélyezteti. Ha odaérnék a dobogóra, az nagy dolog lenne, annak nagyon örülnék” – reagált a futam után Hosszú Katinka.

„Nem szeretek hideg vízben úszni, márpedig ez hideg volt… Nem baj, a délutáni középdöntőre így készülök. Egyelőre a tizedik vagyok, innen lenne szép bekerülni a holnapi fináléba” – mondta Verrasztó Evelyn.

A vegyes mixváltóban a Balog Gábor, Horváth Dávid, Szilágyi Liliána, Gyurinovics Fanni összetételű magyar  csapat versenyzett, de idejük  a 13. helyet jelentette, amellyel nem kerültek  döntőbe.

Végül az utolsó délelőtti szám a 800 méteres női gyors volt, ahol Kapás Boglárkának drukkolhattunk, kitűnően versenyzéssel,  8:16.32-es idővel csapott a célba. Délután ugyanebben a számba a 8 legjobb idővel nevező versenyző úszik, köztük Hosszú Katinka és a spanyol Mireia Belmonte.

Középdöntő & Döntő

A délután szép eredményeket hozott, Hosszú Katinka világcsúccsal megszerezte a magyar küldöttség első arany érmét a női 100 méteres hátúszásának fináléjában, a férfi 400 méteres vegyes úszásban Verrasztó Dávid révén lehettünk egy bronzéremmel gazdagabbak, valamint női 800 gyorson Kapás Boglárka egy szép negyedik hellyel zárt.

Hosszú Katinka a harmadik helyen fordult az első két falnál, de az utolsó hosszt már az első helyen kezdte meg. Végig a világcsúccsal versenyzett, amelyet 2 tizeddel sikerült is megjavítania.

„Úgy indultam neki a száz hátnak, hogy belepakolok mindent, és semmi nem érdekel. Az sem, hányadik leszek, az sem, milyen időt úszom, csak érezzem, hogy mindent kiadtam magamból. Ezért volt az, hogy amikor beértem, tényleg fogalmam sem volt, hányadik vagyok, mennyit úsztam, csak néztem, aztán a táblán végre sikerült kiszúrnom. Ja, hát első vagyok – ja, hát világcsúccsal!”

Női 100 méter hát döntő
1. Hosszú Katinka 55.03 – világcsúcs
2. Emily Seebohm (ausztrál) 55.31
3. Darina Zevina (ukrán) 55.54

Természetesen Katinka számára ez a nap se ért véget, hamarosan jött a 100 méteres vegyes úszás, ahol a 2. legjobb idővel bejutott a döntőbe, valamint Verrasztót is láthattuk, aki a 8. időt szerezte meg.

Verrasztó Dávid  nagyon erősen kezdett, másodikként vette az első fordulót, de ötven után visszacsúszott az ötödik helyre, a pillangóúszást pedig a hatodikon fejezte be. Háton 150-nél már a negyedik volt, később dobogós pozícióba kapaszkodott, majd gyorson másodikként fordult.
A hajrában a bronzéremért óriásit küzdött, de végül felállhatott a dobogó 3. fokára a 2 japán mögött.

competes in the         on day two of the 12th FINA World Swimming Championships (25m) at the Hamad Aquatic Centre on December 3, 2014 in Doha, Qatar
Verrasztó 3. lett Dohában

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG (DOHA)
Férfi 400 méter vegyes

1. Szeto Daija (japán) 3:56.33
2. Hagino Koszuke (japán) 4:01.17
3. Verrasztó Dávid 4:01.82

A női 800 méteres gyorsúszást a spanyol Mireia Belmonte García nyerte meg, újabb világcsúccsal, míg Kapás Bogi a 4. helyen zárt, Hosszú Katinka pedig a 9. helyen ért célba.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG (DOHA)
Női 800 méter gyors, döntő

1. Mireia Belmonte García (spanyol) 8:03.41 – világbajnoki csúcs
2. Jaz Carlin (brit) 8:08.16
3. Sharon van Rouwendaal (holland) 8:08.17
4. Kapás Boglárka 8:16.32


9. Hosszú Katinka 8:20.71

 

A vb részletes programja az alábbi linken elérhető:

https://sportfogadastippek.hu/12-fina-rovid-palyas-uszo-vilagbajnoksag-doha-2014/

Check Also

Már az első nap 2 ezüstöt zsebelhettünk be a dohai úszó világbajnokságon

1. nap: December 3. – Szerda Előfutam A nyitó nap előfutamai máris sikeresen indultak , hiszen …

Szeretne Ön is értesülni tippjeinkről? Jelentkezzen!

Fogadjon úgy mint a profik!

Az ingyenes regisztrációhoz kérem adja meg a nevét
és e-mail címét, ahova küldhetjük a tippeket.

A megadott információkat bizalmasan kezeljük.